Uppdatering:

Marcus Oscarsson förtydligar nu att han inte menade att tiggeri ska förbjudas, utan att det ska stoppas genom att press sätts på Rumänien och genom att människor i Sverige frivilligt slutar att ge. Jag ifrågasatte varför han då skrev att tiggeriet ska stoppas ”bums”, och nu har han tagit bort det från Facebookinlägget. Min kritik av idéerna om att privata gåvor skulle vara verkningslösa och att strypt bistånd leder till nödvändiga reformer står kvar.

I dessa Donald Trump-tider lär vi får vänja oss vid att folk kan säga rätt så vanvettiga, irrationella och djupt skadliga saker och få massivt stöd för det. Det är lika häpnadsväckande och oacceptabelt varje gång, men det verkar inte upphöra inom snar framtid. Igår skrev TV4:s expertkommentator Marcus Oscarsson att för att hjälpa utsatta EU-migranter ska vi förbjuda tiggeri i hela EU och stoppa alla EU-bidrag till Rumänien. Inlägget har fått 30 000 likes och har delats över 7 700 gånger.

Logiken är svår att förstå. Dels hävdar Oscarsson att tiggeriet ska förbjudas för att svenska skattebetalare har gett tillräckligt via skattesedeln i form av EU-bidrag: ”hur passande är det att tiggare i varenda liten håla vill att Sveriges skattebetalare slantar upp ännu mer, trots alla miljarder vi redan betalar?” Samtidigt hävdar han att just dessa EU-bidrag ska stoppas.

Så om rika svenskar slutar ge pengar till fattiga rumäner, och EU slutar ge pengar till fattiga Rumänien, så blir allt bra? Naturligtvis inte, det vore förödande.

Oscarsson utgår från att pengar som privatpersoner skänker till tiggande EU-migranter inte hjälper dem någonting, men det stämmer inte, det hjälper dem visst. Naturligtvis inte tillräckligt, eftersom det vi skänker bokstavligt talat är fickpengar, men i de flesta fall hjälper det ändå. Vidare vet vi att tiggeriförbud är lönlöst, det är enligt forskare på området kortsiktigt, dyrt och löser inte problemen. När folk föreslår tiggeriförbud som en ”lösning” vet de ärligt talat inte vad de pratar om.

Retoriken om att vi ska stoppa biståndet till Rumänien för att lösa problemen där är lika irrationellt, det bistånd som faktiskt betalas ut (och problemet är ju att Rumänien söker för lite pengar jämfört med vad de har rätt till) ger positiva resultat, allt redovisas och bokförs ordentligt annars stoppas utbetalningarna. Korruptionsnivån är stor i Rumänien, ja, men det är inte ett svart hål som man inte kan hålla koll på. Bidrag till institutioner som granskar korruption, bygger upp samhället och inkluderar romer behöver givetvis mer pengar, inte mindre.

Jag tror mer på att utöka EU-bidragen till att även inkludera ideella organisationer, då dessa gör oerhörda insatser för att främja utbildning och arbetsintegrering på gräsrotsnivå. Att rika människor och länder däremot slutar dela med sig till fattigare människor och länder löser förstås inte ett skvatt. Ska det vara så svårt att förstå?

Micael Grenholm