Johannes-2

I veckan fick vi vår första inbetalning till Stefanushjälpen tack vare nyinspelningen Du och Bedårande Barn gjorde av Simon Ådahls låt ”Jag tänker be för Sverige”. Över 1500 kronor i rättighetspengar har inkommit som Simon vidarebefordrade till oss i Stefanushjälpen där de kommer hjälpa östeuropeiska familjer som tvingas tigga för sitt uppehälle.

Vi i Stefanushjälpen arbetar aktivt mot rasism och olikabehandling av människor. Vi gör det genom att konkret hjälpa de mest utsatta med den kärlek och värdighet de som människor förtjänar. Man kan säga att vi i vårt sammanhang i Uppsala är en spjutspets för den nolltolerans mot rasism Du så tappert är en förkämpe för i ditt parti. Under de senaste årens verksamhet har vi till exempel debatterat och kämpat för att EU-migranters rätt till lagliga uppställningsplatser, för barns rätt till skolgång, för en fortsatt legalisering av tiggeri som en utsatt människas sista utpost när arbete och bidrag inte finns till hand. Vi har argumenterat för att våra älskade bröder och systrar som vi umgås med, har haft som nattgäster i våra bostäder och dagligen har kontakt med är en välkommen del av stadsbilden. Just för att de är människor med rättigheter och ett okränkbart värde. Vi kämpar för att de ska kunna synas i en mycket mindre utsatt position i framtiden.

Vi har följt med personer som blivit utsatta för hatbrott till polisen och ordnat arbete åt vuxna. Vi har tryckt på för att barn ska få gå i skolan istället för att tigga jämte sina föräldrar, och delar regelbundet ut mat som vi fått sponsrat eller köpt med insamlade medel. Vi har köpt husvagnar och gasol så att barn fått tak över huvudet, varm mat och sluppit rimfrost på täcket under iskalla vinternätter.

På romernas internationella dag i april anordnade vi en konsert i Helga Trefaldighets Kyrka där både svenska och rumänska musiker medverkade och där romska talare betonade den historiska skuld som finns i hela Europa, och inte minst i Sverige, i förtrycket av den romska minoriteten under många hundra år. Vi i Stefanushjälpen vill göra allt vi kan för att motverka den rasism och segregation som har plågat och fortfarande plågar romer i Europa. Vi vill vara en plattform för medmänsklighet och vi ber för ett Sverige där vi hand i hand lever i harmoni och jämlikhet. Vi kan kalla det ”hjälp på plats” om Du vill.

Så, tack för att Du har dragit in pengar till den kampen Jimmie, och varmt välkommen att besöka oss i Uppsala för att se hur människor lever i Sverige, just idag. Se hur det ser ut, inte bara be ihåliga böner till en Gud Du inte tror på. Och se hur dina insamlade medel gör skillnad.

Fastän Du och ditt parti står för allt vi kämpar mot.

Johannes Widlund, ordf. Stefanushjälpen